At finde den rigtige løbesko er en jungle. Der er så mange modeller og mærker, og der kommer nye hvert år. Så hvordan finder du den rigtige til dig?

Nu tænker du måske: ‘Jeg har fået lavet løbeanalyse hos [indsæt selv sportsforretning], hvor de har filmet mig, og vi har fundet den sko som retter mig op.’

Jeg oplever dog ofte, at folk alligevel får forkert, eller mangelfuld guiding til deres løbesko. En guidning, som hos flere resulterer i en skade, selvom man har gjort sit forarbejde. Der mangler dog flere aspekter i undersøgelsen, og er det første gang du får den lavet, bliver der ikke taget højde for din historik.

Når man skal have løbesko, skal man efterhånden være godt forberedt, og derfor kommer her 3 gode råd til hvordan du kan forberede dig endnu bedre på dit næste skokøb.

1# Comfort is KING!

Dine nye løbesko skal være behagelige og gode at have på. Hvis de ikke sidder ordentlig på foden, eller ikke giver din fødder ordentlig plads vil dine fødder ikke kunne bevæge sig, eller hjælpe dig i dit løb. Derudover kommer du til at bruge lang tid i dem, så jo mere behagelige de er, jo bedre!

2# Skift ikke skotype

Hvis du har løbet godt i de gamle løbesko, som var en neutral løbesko, skal du ikke skifte til en løbesko med anti-pronation, ligegyldigt hvad du får af råd fra en løbestilsanalyse.

Der er en grund til at du har løbet godt i de gamle, og det er fordi du ikke har brug for anti-pronation, selvom analysen siger noget andet. Studier viser faktisk, at anti-pronation ikke nedsætter risiko for skader. Der kommer link til studiet i bunden af artiklen.

‘If it works – don’t fix it’

3# Prisen er underordnet

En løbesko bliver ikke markant bedre af at blive dyrere. Hvis du finder en løbesko, som sidder perfekt på din fod, føles god at gå i, og som passer til din måde at løbe på, er det dén du skal have. Underordnet om den koster 250,- eller 2500,-.

Min logik fortæller mig, at hvis der er større chance for at få skader eller du løber langsommere i billige sko, end i dyre, så har producenten skudt sig i foden. Hvis alle, uanset økonomi, ikke skal kunne løbe uden at få skader, hvordan skal man så få de mindre bemidlede som kunder, hvis de bare får skader hele tiden? Correct me if I’m wrong, men det vil bare ikke give meget mening for mig.

Og lige en sidste ting; Det er din løbestil, dit skovalg og din vægt som afgør en løbeskos levetid. Ikke antallet af kilometer. Jeg kender flere løbere, som har haft deres sko i mange år, og som ikke er synderlig trådt sammen. Måske er det her, at den dyre sko vinder i sidste ende – der må jeg være svar skyldig.

Har du spørgsmål til mine råd eller er du kritisk overfor mine statements er du meget velkommen til at kommentere artiklen, eller skrive direkte til mig.

Links til studier om løbesko:

https://www.runnersworld.com/sweat-science/does-pronation-matter

https://www.runnersworld.com/peak-performance/aug-6-interview-with-michael-ryan-phd-whose-recent-paper-seems-to-disprove

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *